Processons a Móra d'Ebre

Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa

Processó del Sant Enterrament
Hora: 22.00h
Recorregut: Carrers. Barca, Dr.Peris, Sta. Madrona, Nou, Palla, Plaça de la Verge, Plaça de baix (conegut popularment com la Volta dels Carros)
Passos: Oració a l’Hort (Oliveret), Jesús al Pretori (Pilats), Jesús amb la creu al coll (La Verònica), Sant Crist dels Cavallers, La Pietat, Sant Sepulcre (Llitera), La Soledat (Dolorosa).
Grup de Percussió, estendard de l’Oliveret, estendard de la Santa Faç, estendard del Dol, Greu dels Penitents, Creu del Cirineu, nens i nenes amb ofrenes, senyores amb mantellina, vestes...

Història: l’origen dels passos de Setmana Santa de Móra es remunta al segle XVIII. Des de la destrucció de Móra a mans del liberals el 1837 durant la primera carlinada fins a la fratricida guerra de 1936 en què totes les imatges religioses van ser destruïdes, es disposà d’un ampli repertori de passos. Sobre aquesta imatgeria cal fer esment dels treballs artístics de la família Ferrer, familiars de la Venerable Son Filomena Ferrer. Eren del pare, Felix Ferrer, els passos que esculpí entre 1865 i 1867. Són molts recordats l’Ecce Homo i la Dolorosa de la Roca, (aquestes figures de talla i gran bellesa van ser llençades a l’Ebre pels seus propietaris per por a la represàlies).
Des del 1940 al 1966 es van anar adquirint els passos per la confraria del Sant Crist dels Cavallers, a més sortien els armats.
Del 1967 a finals dels 80, l’església considerà que la processó havia de desprendre’s de tots els elements folklòrics i ostentosos, deixen de sortir els armats, l’Oliveret, Pilats, la Verònica i el Sant Crist dels Cavallers. Només es conserva el Sant Sepulcre i la Dolorosa.
Des de començament dels 90 fins als nostres dies, es viu una nova obertura als elements més tradicionals, tornen a recuperar-se els antics passos.
L’any 2000 és crea l’Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa de Móra d’Ebre, que porta a terme la restauració de totes les imatges i el bastiment dels nous passos. Surt un nou Grup de Percussió i s’estrena el “Toc de processó” amb música original de Ferran Roca, des d’aquest any la processó finalitza dins del temple, on es fa l’adoració al Crist, amb la solemne entrada i sortida del Grup de Percussió i de totes les flors que han desfilat amb els diferents passos.
L’any 2009 s’adquireix la Pietat i es basteix el pas. Actualment està en fase de renovació el pas del Sant Sepulcre.
Grup de Percussió
La Llitera