Processons a Móra d'Ebre

Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa

17:13

Pas de Jesús al Pretori

Publicat per Penitent

Aquest pas, conegut popularment a Móra d'Ebre com a "PILATS", havia sofert greus desperfectes degut a l'abandonament a que va ser sotmés al deixar de participar a la processó de Divendres Sant, a partir de l'any 1967.

Del grup escultòric existent trobarem algunes imatges amb diversos graus de desperfectes; les mans, els braços i diverses parts dels cossos del grup en són les més afectades. També la pintura havia sofert el pas del temps i sobretot el llarg camí seguit fins al seu destí final, les golfes del Convent de les Monges Mínimes de Móra d'Ebre, on van ser-hi un bon temps. A la figura de Jesús li mancava tota una má!.

(estat de les imatges trobades a les golfes del Convent de les Monges Mínimes)

La restauració de les diverses imatges que formen el pas, aixi com el bastiment del pas en si, es realitza l'any 2000. Aquesta restauració va ser lenta, però eficaç. Es canvien els colors de totes les figures per adequar-los als colors més adients per a l'època. S'eliminen els ornaments florals i els daurats, molt de moda en el moment de la seua adquisició.


(estat de les imatges després de la primera restauració)
Tota aquesta feina no hagués estat del tot culminada si no comptem amb la col·laboració d'un grup de gent relacionades estratament amb el Grup de Teatre. Aquestes persones es van encarregar de bastir-lo i desde llavors treure'l en processó. Per a aquest fí van rebre al seu moment donacions voluntaries tant d'institucions com de particulars.
Al cap de 2 anys, les mans del restaurador tornen a entraren acció, el suport de la imatge del centurió romà estava greument afectat, degut principalment a la deixadesa en el seu emmagatzematge durant 33 llargs anys. Durant aquesta intervenció es canvia també el color de la vestimenta de la imatge de Jesús.
Surt en processó amb adorns florals de colors blancs i grocs, que, com la resta de flors dels altres passos es deixen dins l'esglèsia un cop finalitzada la processó.

Article a La Riuada, núm 14

PAS DE JESÚS AL PRETORI

Significació cristiana: Jesús es condemnat a mort. Pilat pregunta: "Què he de fer amb aquest home?" Responen tots: "Crucifica'l!" Pilat es renta les mans i diu: "Ecce Homo!" (Aquí teniu l'home!)

Acte: Processó de Divendres Sant. Va estar sense sortir des del 1967 al 2000.

Adquisició: adquirit per la confraria del Sant Crist dels Cavallers a El Arte Cristiano de Barcelona el 1941. En principi el pas només tenia dues figures: Jesús i el centurió romà. El 1953 la mateixa confraria completà el grup amb l'adquisició de la figura de Pilat i el petit criat negre que sosté la safata.

Descripció: en primer terme la figura de Jesús es presentada al poble per un centurió romà. En segon terme Pilat, assegut dalt d'una escalinata, es renta les mans en una safata que sosté un petit criat.

Fotografies cedides per: Santi Alfonso i Ferran Roca