Processons a Móra d'Ebre

Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa

12:01

I els Armats de Móra d'Ebre?

Publicat per Penitent

La revista La Riuada en el seu número 14 de l’abril del 1999 i en un monogràfic dedicat a la Setmana Santa de Móra d’Ebre, dedica un escrit als armats, signat per Joan Launes i Villagrasa i Jordi Duran:

“Els armats són els soldats romans que precedeixen les processons de Setmana Santa. A Móra d’Ebre la seva presència a les processons és molt antiga. A principi de segle obrien les processons de les nits de Dijous Sant i Divendres Sant i s’ha pogut confirmar gràcies a una fotografia, que acompanyaven al Sant Crist dels Cavallers al Viacrucis del Calvari.

Els armats van sortir a peu i a cavall amb el capità manaia al capdavant, personatge característic i principal de la formació. Portava una indumentària diferent a la resta d’armats i tenia la missió de preparar i formar els nous membres per a la desfilada i per a l’exercici dels passos que realitzaven, sobretot per a la tradicional cadena. Se sap que d’abans de la Guerra Civil van fer les funcions de capità manaia els morencs Tomàs Cambra Pasanau i Antonio Ribera.

La nova formació d’armats es va crear l’any 1941, segons l’acord adoptat per la confraria del Sant Crist dels Cavallers, i va tenir fins a 1966 a Víctor Arnal Lasala com a capità manaia. A les seves ordres tenia un total de vint joves que rebien la instrucció a les Eres. Amb un pregó es cridava anualment els veïns a formar part de la cohort romana, amb la qual cosa s’aconseguia el relleu dels soldats.

Amb el capità manaia presidint la processó, els armats, en dues files de deu homes, seguien el pas al ritme dels instruments –normalment tambors- i acompanyaven la música amb el característic so que fan les llances al picar a terra. La cadena que es formava als Quatre Cantons era un dels moments més esperats de la processó.

A la primeria de la dècada dels 40, quatre soldats romans van ser presents al Viacrucis del calvari, per escortar la imatge del Sant Crist dels Cavallers.

Els armats, igual com succeí amb els passos, van deixar de sortir a la processó del Sant Enterrament l’any 1967”.

Glossari:

Cadena: la formació realitzava un canvi de costat a les files, realitzant un trenat. Quatre Cantons. Cruïlla dels carrers Dr. Peris, Bonaire i Santa Madrona, lloc conegut també com El Portal.

Les Eres: eres comunals de la població situades a les afores de la vila.

Processó de Dijous Sant: va deixar de fer-se als anys 40

Com anaven vestits?.

La vestimenta dels armats de Móra d’Ebre era molt senzilla, amb més tocs medievals que no pas de indumentària romana. La cuirassa i l’escut eren de llautó (pintat amb purpurina argent, generalment de la que s’utilitzava per pintar les estufes de llenya), el casc amb un plomall de papers. La falda primer va se blanca amb tires de color blau i roig, després va canviar-se per una de vellut roig fosc. La camisa blanca era rematada per un coll amb puntes que queien per damunt de la cuirassa. Les mitges de color blanc moltes vegades eren els coneguts “calçotets llargs” . les espardenyes típiques de català amb vetes de color roig lligades fins el genoll. La llança estava reforçada al peu per una funda metàl·lica per tal de poder “picar” més fort.

Les restes de cuirasses, escuts, cascs i llances que s’han guardat fins ara, ens van ser donades per les Monges Mínimes, perquè les pugés conservar la nostra Associació l’any 2007.
Us deixo unes mostres gràfiques, tot esperant que algun dia poguem reproduir les fotografies en color i en un contexte molt mes actual.